Nutrizioaren garrantzia alboko esklerosi amiotrofikoan: arreta nutrizionala

Larraitz Eizmendi Leunda, June Alberdi Landa, Miren Liceaga Ercilla, Maitane Igartua Umerez, Mikel Anton Urretavizcaya, Miren Josune Barandiaran Garcia de Andoin, Aitziber Mutuberria Lizardi

Laburpena


Alboko esklerosi amiotrofikoa (AEA) garuneko zein bizkarmuineko motoneuronen galera progresiboa sortzen duen gaixotasun neurodegeneratiboa da.

AEA izateak zuzenean eta era negatiboan eragiten dio gaixoaren nutrizio-egoerari. Desnutrizioa oso ohikoa den sintoma da AEA duten gaixoengan eta muskuluen eta immunitatearen ahuldura dakar, eritasuna areagotuz eta biziraupena gutxituz. Desnutrizioa faktore prediktibo independentea dela frogatu da hainbat ikerketatan. Hori dela-eta, oso garrantzitsua da balorazio nutrizional goiztiarra eta aldizkakoa egitea AEA duten gaixoetan, elikadura gaixoaren egoera klinikora egokitzeko une oro.


Gako-hitzak


alboko esklerosi amiotrofikoa; desnutrizioa; elikadura

Testu osoa:

PDF


Argitaratzailea

Argitaratzailea

Laguntzailea